Leva Litet

Vikt tiny house – Vad väger ett hus på hjul?

Vikt tiny house – Vad väger ett hus på hjul?

Inlägget kan innehålla samarbetslänkar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Hur mycket väger ett tiny house?

Något jag själv tyckte var lite svårt var att ta reda på hur mycket ett tiny house väger. Om man planerar att dra sitt tiny house själv så vill man ju veta att vikten på huset håller sig till de regler som finns. (Jag går igenom dessa regler i mitt inlägg om regler).

Eftersom det finns så många olika storlekar och varianter på tiny houses så kan man inte ge ett exakt nummer på vad ett hus väger. Vikten påverkas främst av 3 olika faktorer.

  • Hur stort/tungt släp du väljer att bygga på
  • Hur stort huset är
  • Vad du har för inredning inne i huset.

Jag har gjort lite research på dessa faktorer och har hittat att det ändå finns lite riktlinjer.

Hur mycket väger ett tiny house?

Ett tiny house väger i genomsnitt 4400 kilo. Detta är torrvikt och betyder att det är utan människor och personliga tillhörigheter inne i huset. De allra minsta husen väger omkring 1500 kilo och det allra största kan väga över 8000 kilo.

Exempel

Dessa siffror kan vara svåra att sätta i praktiska termer men jag har hittat ett par videos från en YouTube-kanal som vi kan ta som exempel.

(Om du inte vill kolla på videoklippen kan du gå ner till min sammanfattning nedanför)

Sammanfattning

I den första videon säger de att deras tiny house väger 12260 pounds vilket blir cirka 5500 kg.

Deras tiny house är på en 7,3 meters lång trailer som jag är en rätt normal längd för ett tiny house. Jag har märkt att längderna på trailers brukar skifta från de allra minsta på 4-5 meter upp till 9-10 meter för de största så 7 meter är en mellanpunkt mellan dessa).

De har en boyta på cirka 19 kvadratmeter vilket även det är rätt normalt för ett tiny house. Man får dock tänka på att de har små ytor som inte räknas som boyta (som deras förvaring längst fram på huset) men som ändå påverkar en totala storleken på huset så jag skulle chansa på att den är cirka 21 kvadratmeter totalt.

De har även väldigt normal inredning, och inga enorma prylar som kan väga ned huset oerhört, så jag tror att det är rätt rimligt att anta att 5500 kg är en relativt normal vikt för ett tiny house med inredning i.

Men som jag nämnde högst upp, det beror ju helt på hur stort man bygger och vad man väljer att ha i huset.

Tänk på detta!

Om man vill kunna dra sitt tiny house själv så får man inte överstiga 3500 kg, och då måste man ha BE – körkort. Annars får man skaffa sig lastbilskort eller ta hjälp av någon med rätt bil, som en transportfirma. Du kan läsa mer om dessa regler i mitt inlägg om regler.

Tänk på dessa två faktorer också – Trailern har en maxvikt för hur mycket man kan lasta den med, och den bilen man ska köra sitt tiny house med har en maxvikt för hur mycket bilen klarar av att dra.

Dela gärna inlägget!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest
Dela på email
Email

Tack!

Mattias

Mattias

Redaktör på LevaLitet.se

Du hittar fler relaterade inlägg längre ned efter annonserna!

Annons

Annons