Leva Litet

Uppvärmning i litet hus – Attefallshus, Bolundare & Tiny house

Uppvärmning i litet hus – Attefallshus, Bolundare & Tiny house

Inlägget kan innehålla samarbetslänkar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Uppvärmning i Attefallshus, Bolundare & Tiny house

Om man planerar att bo året runt i ett litet hus behöver man värma huset under de kalla månaderna.

Att värma upp ett litet hus är som tur är mycket enklare än med stora hus så det krävs ofta inga jätte komplicerade lösningar för att få en bra temperatur även under vintermånaderna.

Vilken uppvärmningsmetod som är bäst för just ditt hus beror på några olika faktorer.

 • Kommer huset användas under vintermånaderna?
 • Har huset tillgång till el?
 • Har huset tillgång till vatten?
 • Hur välisolerat är huset?

Eftersom både isoleringen och ventilationen av huset kommer påverka hur värmen i huset hanteras, behöver man tänka på hur alla dessa faktorer kan kombineras med varandra. På så sätt kan man skapa ett effektiv kretslopp av energi-hantering.
Det är egentligen bäst att först fokusera på att isolera och ventilera huset på ett bra sätt, för dessa är grundstenarna för hur väl huset kommer hantera värmen.
Sedan kan man fundera på hur man på bäst sätt kan generera extravärme i huset.

Olika alternativ för uppvärmning

Nedan listar jag några olika typer av uppvärmning, och hoppas att du ska få en lite tydligare bild av vilka alternativ som finns.

 • Element/radiator – Vattenburet eller eldrivet
 • Golvvärme – Vattenburen eller eldriven
 • Luft-till luft värmepump
 • Braskamin

Element/radiator

Det finns tre typer av radiatorer. De är

 1. Vattenburna element
 2. Eldrivna element
 3. Oljefyllda element

1 – Vattenburna element

Ett vattenburet element är som det låter en form av radiator som med hjälp av varmt vatten kan värma upp ett rum. Att ha ett vattenburet element kräver att man har varmvatten i huset som leds genom rör till elementet.

Både vattenburna element och vattenburen golvvärme (läs längre ned) kräver att man har vatten kopplat till huset samt att man har en panna eller liknande för att värma upp vattnet.

Det finns även ett alternativ att använda en så kallad frånluftsvärmepump för att värma upp vattnet i vattenburna element.

En frånluftsvärmepump återvinner värmen ur den varma inomhusluften och överför den till vatten i en vattentank. Detta vatten kan sedan värmas upp ytterligare för att kunna värma upp ett element eller golvvärme. Med hjälp av en frånluftsvärmepump kan man alltså minska energiförbrukningen kopplat till uppvärmning av huset.

Dessa frånluftsvärmepumpar är ofta integrerade med flera olika aggregat och kan vara stora som kylskåp. Det kan därför vara svårt att få plats med dessa i små hus. Till exempel är den integrerade vattentanken vanligtvis 150 – 200 liter och detta är definitvt för stort för att så litet hus.

Det går att kombinera olika delar för att skapa ett skräddarsytt system om man verkligen vill ha frånluftsvärmepump i ett litet hus. Det kräver dock att en expert hjälper till med detta. NIBE har experthjälp på deras hemsida – https://www.nibe.eu/sv-se/hitta-ratt-varmepump/experthjalp

Vattenburet element. Bild – Byggmax.se

2 – Eldrivet element

Ett enklare sätt som inte kräver vattenvärme i huset är el-element. Dessa drivs av direktverkande el genom uttag i väggen. Dessa är smidiga då man inte behöver koppla några rör för att transportera varmvatten till elementet. Det är även lättare att programmera ett el-element än ett vattenburet element. Dessa är vanliga att använda i mindre byggnader eller små utrymmen som källare, men är inte jätte vanligt att använda som huvudsaklig uppvärmningskälla. De sägs kunna skapa torr inomhusluft då värmen ”bränner” luften, men hur sant det är kan jag inte svara på.

(Notera – alla element drivs ju av el på ett eller annat sätt. Även om vattenburna element värms upp av vatten kommer vattnet behöva värmas upp på något sätt, vilket förbrukar el).

El-element. Bild – Byggmax.se

3 – Oljefyllda element

Oljefyllda element värms upp av el som el-element men tack vare att de är fyllda med olja (ofta rapsolja) behåller elementet värmen bättre och istället för att ”bränna” luften som direktverkande element gör utstrålar själva elementet värme. Så som vattenburna element gör.

Dessa kan vara ett bra alternativ för ett litet hus då de är lika smidiga som el-element eftersom man inte behöver vatten draget till huset som med vattenburna element.

Oljefyllt element. Bild – Byggmax.se

Golvvärme

Golvvärme är ett av de effektivaste sätten för att få en jämn temperatur i ett rum/hus. Det ger även en mycket behaglig värmefördelning och är speciellt skönt på vintern då man annars kanske behöver ha sockor på fötterna för att inte frysa.

Eftersom man leder slingor genom golvet kan man sprida ut värmen över hela golvytan istället för att ha en koncentrerad värmekälla som ett element/luftvärmepump. Det finns även ”värmemattor” som man endast behöver lägga under golvet.

I stora hus är det vanligaste att man använder golvvärme i enstaka utrymmen som badrum, men det går att använda i princip överallt och i lite mindre hus kan man faktiskt ha golvvärme genom hela byggnaden och utesluta andra värmekällor helt och hållet. Det går att använda golvvärme under de flesta golvtyper men ju tjockare paneler slingorna ligger under desto sämre effekt kommer det bli.

Fråga om rådgivning av en expert för att ta reda på om golvvärme är lämpligt i ditt hus.

Det finns olika typer av golvvärme. Nedan listar jag de 2 vanligaste.

 1. Vattenburen golvvärme
 2. Elektrisk golvvärme

1 – Vattenburen golvvärme

Vattenburen golvvärme fungerar genom att man drar rör i slingor fyllda med vatten. Detta vatten värms upp på samma sätt som vid uppvärmning av vattenburna element och kräver en panna eller liknande där varmvattnet värms upp.

Det går att kombinera vattenburen golvvärme med vattenburna element och det går även att koppla till exempelvis frånluftsvärmepumpar (läs mer om frånluftsvärmepumpar i punkten om vattenburna element).

Vattenburen golvvärme. Bild – Byggmax.se

2 – Elektrisk golvvärme

Det finns olika typer av elektrisk golvvärme. Man kan dra golvvärmen i kablar på liknande sätt som med vattenburen golvvärme men man kan även ha mattor som rullas ut.

Elektrisk golvvärme är lite enklare och billigare att installera än vattenburen golvvärme. Det finns inte heller någon risk för läckage som det finns med vattenburen golvvärme.

Luft-till-luft värmepump

En så kallad luft-till-luftvärmepump är ett energieffektivt och ofta billigt val för att värma upp ett litet hus. Man behöver inte heller dra rör i golvet eller installera vattenvärme som med vattenburna element/golvvärme.

Genom en fläkt som monteras på utsidan av huset sugs luft in till ett aggregat på insidan av huset som genom en process omvandlar luften till varm luft. Denna varma luft skickas sedan ut genom värmepumpen och värmer därför upp huset (därav namnet luft-till-luftvärmepump).

Luft-till-luftvärmepumpar är effektivast i små hus med öppna planlösningar. De går att kontrollera enkelt med en fjärrkontroll och de flesta moderna modellerna har till och med en app man kan ladda ned. Då kan man styra värmen i huset även fast man inte är hemma. Ett stort plus om man inte är i huset under vintermånaderna.

Nackdelen är att värmepumpen behöver monteras på väggen inomhus och fläkten behöver monteras utanför huset och kan därför påverka husets utseende någorlunda. Det är självklart subjektivt vad man tycker är snyggt eller inte.

Det kan även vara bra att tänka på att det kommer bildas kondens på utsidan av huset där värmepumpen har sin utventil. Och fläkten som står utanför huset kan behöva vindskydd så ställ fläkten gärna på en avskärmad plats vid huset (det finns även skydd för fläkten).

En luft-till-luftvärmepump kan kosta allt från 5000 kronor till 30 000 kronor.

På bilden nedan är modellen HZ25UKE från Panasonic vilket är en av Sveriges mest sålda. Den kostar runt 14 000 kronor och är A+++ miljöklassifierad vilket är det bästa betyget en värmepump kan få. Det betyder att den uppfyller alla regler enligt Global Warming Potential.

Den bidrar alltså till lägre energiförbrukning och lägre utsläpp av koldioxid, det vill säga en lägre påverkan på den globala uppvärmningen. Personligen skulle jag välja en sådan om jag köpte en ny luft-till-luftvärmepump.

Luft-till-luft värmepump. Tillhörande fläkt syns bakom värmepumpen. Bild – Värmepumpshopen.se

Braskamin

En braskamin kan vara ett bra alternativ för de väldigt små och kompakta husen som inte blir jätte kalla tack vare sin storlek. De är även det självklara valet om man är ”off grid” och inte har kopplat upp sig på varken elnätet eller kommunalt vatten.

Något som är viktigt att veta är att om man endast har en kamin som värmekälla kommer det ej gå att värma upp huset när man inte är hemma, och detta kan innebära att man måste tömma rör på vatten om det är kallt ute. Annars finns det risk för att det bilas is i rören och att de spricker.

Kaminer är inte heller effektivaste om man ska bo i huset året runt, och vid användning av vedkamin kommer man behöva underhålla rökkanalerna ofta för att minska brandrisken.

Det finns 2 vanliga typer av kaminer

 1. Vedkamin
 2. Gasolkamin

1 – Vedkamin

En vedkamin är en vanlig kamin som skapar värme i huset genom eldning av ved. Några viktiga saker att tänka på 

 • De behöver fritt utrymme i en radie runt vedkaminen – Hur stort detta utrymme behöver vara står på produktbeskrivningen.
 • De behöver ofta stå på ett fundament, beroende på hur tunga de är.
 • Behöver ha ett brandsäkert golvskydd (ofta plåt) under.
 • Man behöver dra rökkanaler som går ut antingen i vägg eller tak.
 • Man behöver underhålla rökkanelerna (sota) för att minska brandrisken i rökkanalerna.
 • Ingen ved = Ingen värme. Lämpar sig därför bäst för de som kan hugga egen ved. Att köpa ved för att värma huset kan bli dyrt i längden.
 • Brandrisk.

Vedkamin. Bild – Byggmax.se

2 – Gasolkamin

En gasolkamin är lite smidigare än en vedkamin då man inte behöver installera rökkanaler men de är ofta in lämpade för små utrymmen. Jag listade dock alternativet för att du ska veta att det finns.

 • Gasol innebär en brandfara.
 • Man behöver fritt utrymme runt kaminen – Hur stort detta utrymme behöver vara står i produktbeskrivningen.
 • Man behöver en gasoldetektor med larm i huset för att upptäcka eventuella läckage från kaminen (typ som ett brandlarm).
 • Gasol kostar mycket i längden om man använder en gasolkamin året runt.
 • Gasolbehållarna behöver stå någonstans.
 • De kräver syre för att brinna och kan därför skapa dålig inhomhusluft vid lång användning. Kräver alltså bra ventilation.
Läs produktbeskrivningen för gasolkaminen innan du köper! Det finns en risk att ditt hus inte är lämpat för användning av gasolkamin.
Dessa kan vara farliga vid fel användning!

Gasolkamin. Bild – Byggmax.se

Sammanfattning - Vilken värmekälla är bäst i ett litet hus?

Det är självklart svårt att säga exakt vilken värmekälla som är bäst för just ditt hus, men lättast är att använda sig av uteslutningsmetoden.

Element/radiatorer – Kan vara ett bra val. Vattenburna element är energieffektiva men kräver kopplad vattenvärme i huset. Om inte vattenvärme är kopplat återstår el-element och oljefyllda element. Som med kaminer är inte el-element gjorda för året-runt-boende och är inte energi-effektiva. De sägs även ha negativ påverkan på luftkvaliteten. Oljefyllda element är ett smidigt och energieffektivt sätt att värma upp ett litet hus på som inte kräver vattenvärme i huset. Man får dock tänka på att element inte får täckas för med möbler eller liknande, så ett element kan faktiskt påverka boytan mer än vad man tror. I väldigt små hus som tiny houses vill man kunna utnyttja all golvyta så effektivt som möjligt, och då kan ett element vara i vägen.

Golvvärme – Ger den mest jämna värmefördelningen av alla värmekällor och ger en behaglig uppvärmning som kan justeras lätt. Vattenburen golvvärme kräver att man har vattenvärme i huset. Finns risk för läckage och vattenskador om installerat fel. Eldriven golvvärme kräver inte vattenvärme i huset men är inte heller lika energieffektivt som vattenburen golvvärme.

Luftvärmepump – Bland de mest energieffektiva valen för ett litet hus. Enkelt att värma upp huset men en fjärrkontroll som styr fläkten. Själva värmepumpen tar dock upp plats på väggen inne i huset (modellen HZ25UKE på bilden ovanför är 87 cm i bredd) och den tillhörande fläkten tar plats på marken utanför (kan dock även monteras på utsidan av väggen).

Kaminer som vedkamin och gasolkamin är inte lämpade för året-runt-boende, och gasolkaminer är egentligen inte lämpliga att ha i ett litet hus överhuvudtaget. Vedkaminer är det bästa valet för ett off-grid hus som varken har el eller vatten.

 

Mitt personliga val – Om jag har vattenburen värme i huset skulle jag installera vattenburen golvvärme genom hela huset. Om jag inte hade vattenvärme skulle jag installera en luftvärmepump. Anledningen att jag inte väljer ett element är för att de tar upp för mycket av den värdefulla boytan i ett litet hus.

Dela gärna inlägget!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest
Dela på email
Email

Tack!

Mattias

Redaktör på LevaLitet.se

Du hittar fler relaterade inlägg längre ned efter annonserna!

Annons

Annons