Leva Litet

Småhus i sverige - fördelar och nackdelar med att bo i småhus

Små hus – Fördelar och nackdelar med att bo litet!

Inlägget kan innehålla samarbetslänkar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Att bo i småhus - en billigare lösning för de som vill äga sitt boende?

Att äga ett hus är det alternativ de allra flesta föredrar när det kommer till boende.

Enligt en undersökning av Veidekke (där de samlade statistik från olika källor, Boverket bland annat) föredrar majoriteten av hushållen i Sverige att äga sina boenden. Cirka 80-90% av hushållen föredrar boenden i form av  småhus, radhus och bostadsrättslägenheter, och 70% svarade att de helst bor i småhus/villa.

Undersökningen visade också att över 50% av de som bor i hyresrätter skulle vilja flytta.

Av dessa personer som vill flytta från sina hyresrätter svarade cirka 60% att det är på grund av ekonomiska skäl det inte har skett. 25% svarade att de inte ens får lån av banken, medans 16% svarade att de får lån men att amorteringskravet skulle innebära en för hög månadskostnad.

Detta betyder att för varje 100 personer som bor i hyresrätter vill cirka 50 personer flytta och 25 av dessa kan inte göra det på grund av ekonomiska skäl.

Boendet och miljön man bor i har en stor påverkan på ens välbefinnande, så denna statistik gör det tydligt att vi behöver tänka mer kreativt när det kommer till boendeformer i Sverige. Jag tror att mindre boenden som småhus, attefallshus och tiny houses (hus på hjul) öppnar upp många möjligheter för de som vill äga sitt boende men som inte har råd med ett ”vanligt” hus.

Men vad finns det egentligen för för- och nackdelar med att bo i småhus? Jag tänkte gå igenom lite punkter som jag har uppfattat att folk som bor i småhus ofta nämner.

5 Fördelar med att bo i småhus

1 - Ekonomiskt

Den absolut största fördelen med att bo mindre är de lägre kostnaderna som är förknippat med detta. Lägre lånekostnader, driftkostnader, underhållskostnader, renoveringskostnader och så vidare.

Nedan visar jag exempel på hur lånekostnader kan skifta beroende på hur stora lån man tar.

Vi antar att du startar med 500 000kr i startkapital som du kan lägga i handpenning vid köp av hus. Vi antar också att räntan på lånet är på 2%.

Amorteringskostnaden kommer att ändras i de olika alternativen, och det är på grund av av belåningsgraden ändras. Du kan läsa om amorteringskravet på Swedbanks hemsida.

Alternativ A – Du köper ett hus på 30 kvm för 1 miljon.

Du lånar 500 000 för köp av hus och betalar resten med handpenning.

Du har 50% belåning på huset och kommer behöva amortera 1% av lånet första året. Det blir 5000kr i amortering.

Räntan på lånet ligger på 2% så det blir en kostnad på 10 000kr första året.

5000 + 10 000 = 15 000. Du behöver alltså betala 15 000 kr första året eller 1250kr per månad.

Alternativ B – Du köper ett hus på 50 kvm för 2 miljoner.

Du lånar 1 500 000 för köp av hus och betalar resten med handpenning.

Du har 75% belåning på huset och kommer behöva amortera 2% av lånet första året. Det blir 30 000kr i amortering.

Räntan på lånet ligger på 2% så det blir en kostnad på 30 000kr första året.

30 000 + 30 000 = 60 000. Du behöver alltså betala 60 000 kr första året eller 5000kr per månad.

Alternativ C – Du köper ett hus  på 70 kvm för 3 miljoner.

Du lånar 2 500 000 för köp av hus och betalar resten med handpenning.

Du har cirka 83% belåning på huset och kommer behöva amortera 2% av lånet första året. Det blir 50 000kr i amortering.

Räntan på lånet ligger på 2% så det blir en kostnad på 50 000kr första året.

50 000 + 50 000 = 100 000. Du behöver alltså betala 100 000kr första året eller 8333 varje månad.

Lånekostnader är lite mer komplicerade än detta (man får till exempel ett ränteavdrag på bolånet) men det blir ändå väldigt tydligt hur stor skillnad det är i lånekostnaderna när man tar ett stort lån för ett stort hus jämfört med att ta ett litet lån för ett litet hus.

Utöver dessa lånekostnader finns det ju driftkostnader, underhållskostnader och renoveringskostnader som även de ökar i takt med att storleken på huset ökar.

2 - Fokus på de viktiga sakerna

Eftersom ett mindre boende inte ger lika mycket utrymme för prylar och saker behöver man välja ut de sakerna som är viktigast för en själv. Detta skapar en mer relevant närvaro och man slipper känslan som av att ha saker liggandes som inte används och bara samlar damm. 

Det får en att tänka efter en extra gång innan man köper något och detta är ju även positivt ur en ekonomisk och miljömässig synvinkel.

3 - Lättare att sköta om

Ett litet hus är såklart mycket lättare att ta hand om jämfört med ett stort hus. Vare sig det handlar om att städa inomhus eller kanske måla väggarna utomhus så går allt mycket lättare!

Det finns färre ställen i huset som kan behöva renoveras och när något väl behöver fixas så kommer det inte kosta lika mycket.

4 - Man tvingas vara kreativ

Vare sig man designar och bygger sitt hus själv eller om man bara inreder huset själv så tvingas man vara mer kreativ för att anpassa huset efter sina personlig behov.

Man behöver hela tiden komma på nya idéer och lösningar för att effektivisera sitt boende. Det kan handla om att försöka lista ut var det finns plats för förvaring eller hur man ska inreda huset för att ge så mycket utrymme som möjligt. Man skräddarsyr sitt hem helt enkelt, och till slut har man skapat något helt unikt! Något som kan låta jobbigt för vissa men för den kreativa blir det mer en rolig utmaning!

5 - Naturen tar större plats

Många som bor i småhus beskriver ofta en känsla av att vara närmare naturen. Eftersom huset tar upp mindre plats av marken tillåts naturen utanför att ta mer plats.

Det öppnar upp för större odlingsmöjligheter på trädgården och även för utomhusaktiviteter som man annars kanske inte hade kunnat göra med ett stort hus på tomten.

Bild: Ben Schun @ Flickr.com

5 Nackdelar med att bo i småhus

1 - Man behöver välja bort vissa saker

Som jag nämnde i punkt två ovanför behöver man i ett litet hus prioritera och endast välja de sakerna som är viktigast för en. Det är något som jag anser leder till en mer relevant närvaro och ett simplare liv. Dock så kan det betyda att man måste välja bort vissa saker som vanligtvis underlättar vardagen.

Det kan till exempel vara att man inte får plats med en diskmaskin. Det kan också betyda att man måste välja mellan plats för skrivbord/arbetsplats eller tv hörna.

Hur mycket man behöver välja bort beror på hur stort huset är och om det finns el, vatten och avlopp inkopplat.

2 - Svårare med sociala sammankomster

Anta att du bor i ett hus på 60, 40 eller till och med 20 kvadratmeter. Stora släktträffar lär det nog inte bli i det huset.

På sommaren kan man självklart samlas utanför huset och man kan fortfarande vara inomhus i teorin, men i praktiken blir det nog lite trångt.

3 - Mindre förvaring

I ett litet hus har man självklart mindre förvaring. Något som kan innebära problem för de som har intressen som kräver stora förvaringsutrymmen. Det innebär mindre utrymme att förvara saker som dammsugare & andra städtillbehör, kläder och köksredskap. Eller kanske behöver man förvara skidor, fiskeutrustning eller musikinstrument någonstans.

4 - Lättare mögel

I småhus är det extra viktigt med bra ventilation då fukt och matos stannar inne lättare i små utrymmen. Detta är något som kan ställa till det för folk som inte har det i åtanke. Jag har skrivit ett inlägg om ventilation i småhus.

5 - Träning hemma är svårare

För den som gillar att röra på sig kan träning hemma vara svårt i ett litet hus. På sommaren kan man självklart träna utanför huset men på vinter/höst kan det bli svårt att bli av med all överskottsenergi om man inte rör på sig mycket ute. För den som lätt blir rastlös kan det bli jobbigt i längden.

Dela gärna inlägget!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest
Dela på email
Email

Tack!

Mattias

Redaktör på LevaLitet.se

Du hittar fler relaterade inlägg längre ned efter annonserna!

Annons

Annons