Leva Litet

Hej!

Jag heter Mattias, och driver LevaLitet.se.

Det hela började med en dröm om att bygga mig ett eget tiny house (hus på hjul).

Jag har nog spenderat hundratals timmar tittandes på YouTube-klipp när personer ger rundturer i sina tiny houses.

En vanlig berättelse husägarna har är att de bodde i ett stort hus för att sedan bestämma sig för att skala ned, och något som alltid är tydligt är hur mycket bättre deras liv blev.

De går ofta från ett liv med stora bolån, höga elräkningar, och en känsla av att vara avskärmad från naturen utanför.

Genom att bo i ett litet hus kan de bli fria alla deras lån. De kan ofta leva på solens energi genom att installera solpaneler, och de lever ofta i direkt kontakt med naturen. Låter ganska bra om du frågar mig.


Majoriteten av dessa videoklipp inkluderar ofta hus i USA eller Australien, och jag började undra om det faktiskt skulle gå att bygga ett tiny house i Sverige.

Jag började söka på internet för information kring de lagar och regler som gäller vid byggnation av ett tiny house i Sverige.

Det blev snabbt tydligt hur liten tiny house-rörelsen var i Sverige.

Det fanns knappt någon information att hitta och den information jag hittade var ofta på forum eller liknande där folk gav sina bästa försök till att tolka de svenska byggreglerna.

Jag bestämde mig därför för att djupdyka ned i Boverkets byggregler. (Dessa är de officiella reglerna som gäller vid byggnation av hus).

Efter att ha gått igenom byggreglerna blev det tydligt att den bästa informationen som finns i Sverige om man vill bygga ett tiny house är kring Attefallshus.

Då blev nästa steg att ta reda på så mycket jag kunde de regler som finns kring Attefallshus och försöka lista ut hur man kan dra nytta av dessa regler vid byggnation av tiny house.

I processen växte intresset för Attefallshus och jag insåg att det faktiskt går att bo permanent i ett Attefallshus.


Målet med denna blogg är att dela med mig av den information jag har hittat, och förklara de ofta svårtolkade byggreglerna i en lite mer lättsmält version.

Då Attefallshus är ett relativt nytt sätt att bygga hus på sker det konstant förändringar i regelboken, så jag hoppas att alltid kunna dela med mig av den senaste relevanta informationen!

Jag hoppas även att denna blogg kan inspirera till ett mer minimalistiskt boende och hoppas kunna skapa värde för dig som läsare!

Tack!