Leva Litet

Natalia bygger ett Tiny House i Sverige

Natalia bygger ett Tiny House/Hus på hjul i Sverige

Inlägget kan innehålla samarbetslänkar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Att bygga och bo i ett tiny house i Sverige

Tiny-house-rörelsen har sina rötter i USA och har idag har följare runtom hela världen. Konceptet med ett ”tiny house” är egentligen väldigt simpelt. Det är ett litet hus på hjul.

Det finns många olika anledningar till varför folk bestämmer sig för att bo i ett tiny house men i grunden är nog den allra största anledningen en längtan efter mer frihet. Det kan handla om ekonomisk frihet, friheten att bo nära naturen eller friheten att kunna flytta runt och bo var man känner för. Det fina med ett tiny house är att man får allt på samma gång. Man kan bo närmare naturen mycket billigare än i ett vanligt hus och på samma gång kan man flytta huset till ett annat område om man skulle vilja.

Tiny-house-rörelsen är en produkt av kreativa individer som genom mycket jobb lyckats skapa en helt unik boendeform med många fördelar. Problemet är att städer och kommuner inte är lika snabba på att anpassa sina lagar och byggregler för att göra det lätt för dessa individer. Även om jag är hoppfull inför framtiden så uppstår det idag en hel del frågetecken för de som vill bygga ett hus på hjul. Vilka byggregler finns det att förhålla sig till, hur får man bygglov, finns det firmor som bygger dessa hus eller måste man bygga allt själv?

Frågor som dessa fick mig att söka upp all den information jag kunde hitta. Jag skrev ett inlägg där jag samlade den information jag hittade för att förhoppningsvis hjälpa de som undrade över samma saker. Men jag kände mig ändå inte helt säker.

Jag tog därför kontakt med någon som faktiskt bygger ett tiny house på riktigt!

Natalia Ceder (Instagram @agirlinatinyhouse) bygger ett helt eget tiny house med hjälp av familj och vänner, och nedan delar hon med sig av sina erfarenheter genom att svara på några frågor kring bygget.

Natalia bygger ett Tiny House i Sverige
Natalia, med hennes Tiny i bakgrunden

Vad fick dig att vilja bygga ett tiny house?

– Det som fick mig att börja leta efter ett alternativt sätt att leva i, var att jag tyvärr inte har möjligheten att kunna flytta hemifrån pga att jag har en sjukdom som heter ME. Sjukdomen gör att jag inte har mycket energi eller kraft till att göra de mest vardagliga sysslor, som städa eller laga mat, m.m, då jag är sängliggandes/i horisontalt läge 20-22 timmar/dygn (detta betyder inte sovandes, utan liggandes på tex; soffa eller stolar). Men då jag snart är 23 år, har jag ett stort behov av att flytta hemifrån och vilja bli mer självständig. För ca 2,5 år sedan hittade vi tiny house rörelsen, via olika tv-serier, Instagram och även ett företag, ’Tree Sign’, i Madängsholm som bygger tiny house.

Så vi kom på lösningen, ”flytta ut, men inte hemifrån”, då vi ställer upp Tiny mittemot mina föräldrars hus, tvärsöver uppfarten.

Vilka bygger huset, gör ni det själva eller har ni tagit hjälp av någon firma?

– Tiny har vi själva byggt, med hjälp av vänner och familj. Min mamma, Ann-Sofie, var personen som ritade upp skisserna för hur Tiny skulle se ut, vilket blev väldigt många! Det var nog ett ganska krävande jobb kan jag tro, då jag hade en hel del krav på vad som skulle vara med i tiny house’t. Som kök, badrum, hall, vardagsrum, sovrum, mycket förvaring, där bland mycket klädförvaring. Hon var även ”huvudmålaren” i bygget. Min Pappa, Anders, är ”huvudbyggaren” i detta projekt. Självklart hjälps vi alla åt med allt som har med Tiny att göra, inklusive min bror David.

Vi kommer att ta hjälp av elektriker, när det gäller elen och golvläggare när det gäller att lägga badrumsmattan. Resten gör vi själva, vilket har förvånat en hel del personer.

Vilka dimensioner ska huset vara?

– Jag ville att Tiny skulle vara så stor som vi kunde få. Men med tanke på att grusplätten vi kommer att ställa Tiny på inte är den största och de trafikregler som finns, hade vi vissa mått som vi behövde följa.
Måtten som blev är 3,10m i bredd, 4,30m i höjd och 7,5m i längd. Tiny’s dimensioner passar mig jättebra och även platsen där Tiny står.

Planerar du att ha el, vatten och avlopp i huset?

– Vi har planerat in el och vatten, men avlopp håller vi fortfarande på att hitta en lösning för.

Inifrån huset

Vilken typ av isolering används/ska användas?

– Den isolering som blev är stenulls-isolering, 145mm i tak och golv, 95mm i väggar. Det är inte den mest idealistiska isoleringen för min del, men på grund av min budget var vi tvungna att minska på utgifterna när det gäller isoleringen. Så det fick bli stenulls-isolering, vilket helt klart fungerar lika bra.

Hur ska huset ventileras?

– Huset kommer att ventileras via två punkter, en i badrummet och en i vardagsrummet. I badrummet sitter det en ”Fresh Intellivent Pax fläkt”. Pax fläkten är tystgående, vilket är bra för min del, då jag är väldigt ljudkänslig. Den andra ventilationspunkten sitter i vardagsrummet och är inluftsventilen.

Hur ska huset värmas upp?

– Vi har sökt många olika lösningar på uppvärmningssystem som; golvvärme, luftvärmepump, vedeldning/uppvärmning via kamin, med mera.
Golvvärme kunde vi inte ha för att kunna lägga golvvärmen behöver man flytspackla (vad vi hade läst om) och det riskerar att spricka när man flyttar på tiny house’t, så det var tyvärr ute ur leken.
Därnäst kollade vi på luftvärmepump, vilket tyvärr låter väldigt mycket och bör inte användas i sovrum. Då Tiny är ca 20 kvm och allt är som ett enda stort rum, var inte det optimalt.
Och vedeldning/användning av kamin, fungerade inte heller då området vi bor i inte tillåter eldning på så pass liten yta.
Under våren/sommaren 2020 kom vi i kontakt med Klaus från KR bygg AB, från honom kom lösningen på Tiny’s uppvärmningssystem. Infraröda värmepaneler!

Värmen från panelerna värmer inte upp luften runt omkring, utan materialet som värmen strålar på. Vi har fyra stycken totalt. En stor i ”vardagsrumsdelen” som också gå in lite över loftet, en vid köket på väggen till badrummet och två stycken inbyggda i taket bakom takgipsen i badrummet. Värmen från panelerna sprider en härlig värme, speciellt dem i badrummet som inte bara värmer ner i badrummet utan också upp på loftet.
Vår katt älskar att ligga uppe på loftet precis under värmepanelen. Så fort hon kommer in i Tiny rusar hon raka vägen upp till loftet, till ”hennes plats”.

Hur fixade du underredet till huset?

– Kostnaden för ett underrede var en hel del och lite väl mycket för min budget. Men med turen på min sida, så är en del av det jobb min pappa har, svetsning. Under jullovet 2019, svetsade han ihop Tiny’s underrede till ett mer rimligt pris. Balkarna och materialet fick han tag på och köpte från hans jobb och hjulaxlarna och hjulen köptes från en bekant. Väldigt snabbt och smidigt!

Underredet, svetsat av Natalias pappa

Har du någon budget för hur mycket allt ska gå på?

– Från början var tanken att budgeten skulle vara runt 150-160 tusen kronor, men som budgeten ser ut just nu kommer vi nog att dra lite över 200 tusen kronor. Vi har försökt att inte köpa allt nytt och i nypris, utan hitta så mycket vi kan begagnat och dra ner på utgifterna. Vilket jag tycker vi har lyckats bra med, min mamma är en höjdare på att hitta fynd på Facebook marketplace!
För att hålla koll på utgifter använder jag mig av ett egen gjort budgeteringsdokument där jag skriver ner alla utgifter som har gjorts när det gäller Tiny. Detta sitter i en pärm, där allt som har med Tiny att göra sitter i. Viktiga dokument, budgeteringsdokumenten, bruksanvisningar, idéer, inspiration, m.m.

Hur ska huset transporteras? Fixar ni transport själva eller hyr ni någon som gör det?

– Han som har magasinet där vi byggde Tiny, äger en grävfirma och har några grävmaskiner till hands, vilket blev det fordon som vi använde för att transportera Tiny hem.
Från magasinet och hem till där vi bor, tar det ca 20 minuter med bil, så med grävmaskin tog det ca 1 timma och det är inklusive några stopp på vägen.
Om jag skulle flytta Tiny igen, skulle det antingen bli med lyftkran och lastbilstransport, om det är en bra bit till där jag skulle ställa upp huset. Om det är en kortare bit, skulle jag nog fortsätta använda mig av grävmaskin eller traktor.

Transport av huset

Har du ansökt om bygglov, och i såna fall har det varit några problem med kommunen?

– Vi ansökte och fick beviljat tidsbegränsat bygglov på 10 år, som kan förlängas med 5 år. Och förhoppningsvis kommer jag att ha flyttat Tiny innan bygglovet går ut, det kan ju hända mycket på 10-15 år.
Problem vet jag inte om man kan säga att vi hade, men det var lite bökigt. Då tiny house inte finns i systemet när man ska ansöka om bygglov, visste vi inte riktigt vad vi skulle söka för. Det blev att vi ansökte bygglovet för ett ”fritidshus/gäststuga på hjul”.
Men sedan var det också om platsen där Tiny nu står, att en del tillhörde kommunen och inte oss eller grannsamfälligheten. Vi fick då ansöka om tillstånd så att vi kunde ställa upp Tiny där, vilket inte var några problem alls i slutändan.
Vi hade en bra kommunikation med dem på kommunen, men fortfarande var frågan om bygglovet skulle gå igenom.. Men tack och lov gick processen bra och mycket snabbare än vad vi hade trott.

Vad är du mest taggad inför och är det någonting du är närvös inför?

– Då jag inte har kunnat hjälpa till mycket med Tiny, varken i byggandet eller med målandet, utan att jag har fått stå för alla beslut, vilket är tuffare än vad man tror. Så längtar jag och är mest taggad för att börja med dem slutliga detaljerna och inredningen, för det är något jag kan klara av själv. Det är där jag kan börja bli mer självständig, och jag kommer verkligen att njuta under processen, då jag älskar att organisera och städa.

Det är lite skrämmande att jag snart ska flytta ut efter att ha levt tillsammans med mina föräldrar och min bror i snart 23 år, speciellt att min mamma har hjälpt mig så mycket innan jag blev sjuk, men ännu mer efter jag blev sjuk. För jag hade inte möjligheten att kunna klara mig på egen hand, det börjar bli något bättre, men det kommer alltid att vara i bakhuvudet, ”kommer jag att kunna bo själv eller kommer jag att behöva flytta hem igen?”.

Som tur är det ju nu med vår lösning ”Flytta ut, men inte hemifrån”, att om jag skulle ha en dålig dag, skulle jag kunna få hjälp om jag behöver.
Så jag tror att det är det mest skrämmande och det jag är nervös över, att kommer jag att kunna klara mig själv?
Jag slår vad om att det kommer att gå bra, men det finns nästan alltid bland tankarna.
Men det jag ser framemot trumpar helt klart det nervösa och skrämmande. Bara att tänka på det som andra skulle tycka är så vardagligt och nästintill tråkigt; som att gå och handla, laga mat till mig själv, få egentid, dricka en mugg te och läsa en bok i tystheten. Gör mig så exalterad och det gör längtan efter det självständiga livet en otroligt vacker känsla.

2021 är ett år för spännande nya äventyr och exalterande nya starter.

Tack till Natalia för att hon ville dela med sig av sina erfarenheter och sitt liv!

Om du är nyfiken på mer kan du följa hennes instagramkonto – @agirlinatinyhouse

Dela gärna inlägget!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest
Dela på email
Email

Tack!

Mattias

Redaktör på LevaLitet.se

Du hittar fler relaterade inlägg längre ned efter annonserna!

Annons

Annons