Leva Litet

Köpa/Bygga Attefallshus - Vilka alternativ finns det?

Bygga Attefallshus eller köpa nyckelfärdigt – Vilka alternativ finns det?

Inlägget kan innehålla samarbetslänkar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Bild: Poolhus

Köpa/Bygga Attefallshus

Planerar du att köpa eller bygga ett Attefallshus? Kul!

Det finns många positiva aspekter med Attefallshus, och det finns väldigt många användningsområden för dem! Du kan till exempel använda ett Attefallshus som ett garage, en gäststuga, poolhus eller till och med en permanent bostad.

Det är ofta ett relativt billigt sätt för den som vill bygga ut på tomten och det senaste året har Boverket gjort processen ännu enklare att genomföra, både för den som bygger själv men även för den som köper ett färdigbyggt Attefallshus.

Du kan som sagt välja att bygga helt själv men du kan också välja att köpa ett helt nyckelfärdigt Attefallshus av en firma.

Det finns också andra alternativ som att köpa en stomme och sedan bygga resten själv eller att köpa ett Attefallshus som kommer i monteringssats. I detta inlägg tänkte jag gå igenom de alternativ som finns att välja mellan!

Bygga Attefallhus själv

För den som vill bygga helt från grunden går det bra. Man behöver inte bygglov men man behöver skicka in vissa uppgifter till kommunen innan bygget.

Du kommer behöva fixa ritningar själv om du inte väljer att köpa färdiga ritningar från ett bolag. Det kan man till exempel göra på Husverket.se.

Om du planerar att ha kök och badrum i huset behöver du anställa certifierade tekniker för att installera VVS och el. Du behöver också tänka på att bygga enligt Boverkets riktlinjer. Jag går igenom dessa regler i ett annat inlägg.

Att bygga helt själv är det absolut billigaste alternativet för den som känner sig säker på det! Om det är simpel byggnad som ett garage är det självklart lättare än om man planerar att använda huset som permanent bostad och ska koppla in toalett, kök och så vidare.

Stomme till Attefallshus

Ett alternativ för den som inte vill bygga allt själv är att köpa en byggstomme som man sedan bygger vidare på enligt egna önskemål. Det är ett enkelt sätt för att få en bra stomme att bygga på då man vet att den är stabil. De är ofta inte så dyra och går oftast på runt 15 000 kr – 30 000 kr beroende på storleken.

De moment man behöver göra själv är då fasad, fönster, tak och dörr. Stommarna är även utformade för att isoleras om man vill göra huset vinterbonat.

De flesta stommarna kräver att man lägger grund innan man kan montera stommen på plats. Vilken typ av grund den specifika stommen ska använda står i monteringsanvisningen.

Om man planerar att bo i Attefallshuset och ha kök och badrum behöver man självklart installera VVS och el. Detta är något man måste anställa certifierade tekniker för att utföra.

Färdiga Attefallshus som monteringssats

Om du inte vill fixa ritningar och bygga från grunden finns alternativet att köpa färdiga Attefallshus som levereras monteringssats. Man behöver alltså montera ihop huset själv, men de flesta delar följer med och man får välja de tillval man själv känner att man vill ha. Man kan till exempel välja om isolering ska följa med eller inte. Man kan även ofta välja vilken typ av tak man vill ha.

Det är olika beroende på vilken leverantör man väljer så det gäller att läsa på produktbeskrivningen innan man köper så man vet vad som följer med.

Nyckelfärdigt Attefallshus

Ett nyckelfärdigt Attefallshus från Husverket.se. Modell ”Klassisk K2”

Nyckelfärdiga Attefallshus är alltså hus man köper helt färdigbyggda och man behöver inte själv utföra något av bygget. Vissa företag som erbjuder nyckelfärdiga Attefallshus erbjuder även totalentreprenad. Det betyder att de gör hela processen från att lägga grund, grävning och markarbete, inkoppling av VVS och el i huset och till och med allt pappersarbete med kommunen.

Du betalar alltså en fast summa för att få allt fixat. Detta är såklart relativt dyrt i jämförelse med de andra alternativen men det är definitivt det smidigaste sättet för den som inte känner sig helt hundra på att bygga/montera själv.

Läs mer om Attefallshus

Dela gärna inlägget!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest
Dela på email
Email

Tack!

Mattias

Redaktör på LevaLitet.se

Du hittar fler relaterade inlägg längre ned efter annonserna!

Annons

Annons