Leva Litet

Isolering i litet hus – Attefallshus, Bolundare & Tiny house

Isolering i litet hus – Attefallshus, Bolundare & Tiny house

Inlägget kan innehålla samarbetslänkar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Isolering i attefallshus, bolundare & tiny house

Om man planerar att bygga ett litet hus för att kunna bo i året runt är det viktigt att tänka på isoleringen. Man vill att isoleringen ska vara tillräckligt tjock för att hålla kylan ute på vintern men eftersom små hus som attefallshus, bolundare och tiny houses ofta har begränsningar i storleken vill man inte heller att isoleringen är för tjock och tar för stor del i golv, väggar och tak. I såna fall kan boytan snabbt krympa.

Energikrav för små hus

Det finns vissa energikrav enligt Boverket byggnadsregler som gäller för de byggnader som ska användas som boendeyta.

Citat från Boverkets byggregler (PDF) – ”Byggnader ska vara utformade så att energianvändningen begränsas genom låga värmeförluster, lågt kylbehov, effektiv värme- och kylanvändning och effektiv elanvändning.”

I Boverkets byggregler står alla de regler som gäller men för hus som understiger 50 kvm är det främst detta som är viktigt – Isoleringsförmågan i huset får ej överstiga ett U-värde på 0,33 W/m² K.

U-värdet står för genomsnittlig värmegenomgångskoefficient och även om det låter komplicerat är det egentligen bara ett sätt att räkna ut hur mycket värme som passerar genom en kvadratmeter av materialet.

Det betyder att väggar, golv och tak kan alla behöva isoleras med olika tjocklekar för att inte understiga detta U-värde. Till exempel så försvinner nästan 40-50% av husets värme genom taket, och därför är det viktigt att detta isoleras väl.

Tips – När man köper isolering brukar detta markeras ut på produkten i form av ett lambdavärde som ser ut så här – λ. 

Ett lågt lambdavärde = Bra isoleringsförmåga.

Olika isoleringsmaterial och deras funktioner

Det gäller alltså att den isolering man använder är så välisolerande som möjligt på en så liten yta som möjligt. Det finns även fler aspekter man kan vilja ha i åtanke när man bygger ett attefallshus, bolundare eller tiny house.

 • Hur bra klarar materialet av fukt?
 • Hur miljövänligt är materialet?
 • Finns det hälsorisker med materialet?
 • Hur bra brandskydd har materialet?

Nedan går jag igenom några olika material och hoppas att du som läser detta ska få lite klarhet i vad för isolering du ska använda i ditt attefallshus, bolundare eller tiny house!

Mineralull

Mineralull är bland de vanligaste och billigaste formerna av isolering. Mineralull kommer vanligtvis i form av långa rullar som man sedan kan anpassa lätt till rätt storlek genom beskärning. De kan även komma i färdigt utskurna skivor.

Stenull
Stenull. Foto: Bauhaus.se
Glasull
Glasull. Foto: Bauhaus.se

Både stenull och glasull är syntetiska isoleringar och består av sten/glasfibrer som i produktionen sammanflätas till långa trådar och blir sedan till det mjuka material man kan använda som isolering.

Fördelar med mineralull

 • Mineralull är nog den enklaste formen av isolering då den är lätt att anpassa och utforma efter husets dimensioner.
 • De är båda bland de bästa isoleringarna när det kommer till brandskydd.
 • Mineralull har bra isoleringsförmåga mot värme.
 • Fuktavvisande och har visats att inte mögla. Men tänk på att försegla kring isoleringen då smuts och fukt kan få isoleringen att förlora sin funktion.

Nackdelar med mineralull

 • En av den isoleringstyp som kan bli rätt tjock (beroende på hur mycket man använder) och kan därför ta upp mer av boytan.
 • Både stenull och glasull kan vara hälsofarligt vid direkt kontakt och det är därför viktigt att man har skyddsutrustning vid installation av isoleringen.
 • Miljöfarligt avfall (Det finns undantag – leta efter Q -märkt mineralull)

Cellplast

Cellplast är som det låter, en form av plast. Cellplast finns i några olika former (frigolit är en cellplast) men när man pratar om den cellplast som används som isolering pratar man om EPS och XPS. Den största skillnaden på EPS och XPS är att XPS är en mer robust form av cellplast än EPS.

De tillverkas på lite olika sätt men den viktigaste skillnaden är att XPS tål högre tryck och står emot fukt och kyla ännu bättre än EPS.

EPS isolering
EPS isolering. Bild: Bauhaus.se
XPS isolering
XPS isolering. Bild: Bauhaus.se

EPS isolering används vanligtvis på samma sätt som mineralull medans XPS isolering är vanligt att användas i grunden av ett hus. Vanligt är att man gjuter isoleringen in i grunden. På så sätt ger man ett bra skydd mot att markkylan tränger sig upp i huset.

Som med alla typer av isolering finns det både fördelar och nackdelar. Jag anser att det negativa står större än det positiva och rekomenderar inte användning av cellplast. Jag listar ändå några fördelar och nackdelar nedanför.

Fördelar med Cellplast

 • Lättvikt och lätt att anpassa
 • Förmodligen det effektivaste sättet för att isolera en grund på ett hus då man kan gjuta isoleringen på plats.
 • Bra mot fukt och kyla.
Nackdelar med Cellplast

 

 • Miljöfarligt, och eftersom det är en plast framställs det från olja.
 • Brandfarligt och släpper ifrån sig väldigt farliga ämnen vid eventuell brand. Du kan läsa mer om detta på Brandskydssföreningens hemsida.
 • Cellplast är en polystyren (plast) vilket är en av de vanligaste formerna av nedskräpning i naturen och vissa former av polystyren tar flera hundra år att brytas ned i naturen, så det orsakar väldigt stora problem för djur och natur.
 • Misstänks ha hälsorisker kopplat till sig. Citat från Naturskyddsföreningen – ”Polystyren är en polymer av styren. Monomeren styren misstänks vara hormonstörande.”

Träfiber

Till skillnad från de två tidigare isoleringarna är träfiberisolering är en naturlig isoleringstyp som går att återvinna. Det är som sagt en typ av isolering som framställs från trä och är därför helt naturligt. Det är inte hälsofarligt och går att hantera utan speciella skyddsåtgärder.

Träfiber isolering
Träfiber isolering. Bild: Bauhaus.se

Något som är häftigt med träfiber är att eftersom det består av trä lagrar det koldioxid under sin livslängd. Till skillnad som mycket annat nuförtiden som istället släpper ut massa koldioxid.

Fördelar med Träfiber

 • Inte hälsofarligt.
 • Bra mot fukt och reducerar kondens i hus (något som är vanligt i attefallshus, bolundare och tiny houses).
 • Tätt material och dämpar därför ljud bra.
 • Lika lätt som mineralull att hantera, om inte lättare då man inte behöver tänka på farligt damm och klåda som kan uppstå vid kontakt med mineralull.
Nackdelar med Träfiber

 

 • Gjort av trä och är därför inte lika bra vid brand som till exempel stenull. Notera dock att träfibret ofta är behandlat med brandhämmande medel.
 • Inte lika bra värmekapacitet som mineralull.
 • Väger ofta lite mer

Cellulosa

Cellulosaisolering är egentligen samma sak som träfiber isolering då båda är naturliga produkter som baseras på träfibrer. Skillnaden är att den träfiber cellulosaisolering använder framställs genom återvunnet tidningspapper.

Cellulusa isolering
Cellulosa isolering. Bild: Bauhaus.se

Cellulosa och träfiber är enligt mig bra val för den som vill ha något som är bra både för miljön men även hälsomässigt.

Fördelar med Cellulosa

Samma som med träfiber (läs om träfiber ovanför).

Nackdelar med Cellulosa

Samma som med träfiber (läs om träfiber ovanför).

Andra alternativ

Det finns även andra alternativ som Linisolering, Hampaisolering, Lättklinker (Leca), Halm, Fårull och några till.

Dela gärna inlägget!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest
Dela på email
Email

Tack!

Mattias

Redaktör på LevaLitet.se

Du hittar fler relaterade inlägg längre ned efter annonserna!

Annons

Annons