Leva Litet

Bo permanent i Attefallshus

Bo permanent i ett Attefallshus

Inlägget kan innehålla samarbetslänkar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Bild: Husverket.se

Attefallshusets historia

År 2014 uppfanns Attefallshuset. Tanken med Attefallshus var att det skulle vara lättare för personer i hus att bygga ett komplementhus på tomten utan att ansöka om bygglov. Redan 2014 var det brist på bostäder i många kommuner och Attefallshuset var planerat att skapa fler boenden för till exempel unga vuxna som fortfarande bor hemma.

Attefallshus får vara högst 30 kvadratmeter vilket kanske låter lite för de som redan bor i villa men det är ofta större än många studentlägenheter som finns tillgängliga för de som studerar. Det går även att bygga loft i ett Attefallshus vilket kan utöka boytan med cirka 6-8 kvadratmeter beroende på hur stort huset är.

Husen är även relativt billiga att både bygga och köpa nyckelfärdiga vilket gör dem fördelaktiga ur en ekonomisk synvinkel.

Bo permanent i ett Attefallshus

Man får enligt Boverket bo permanent i ett Attefallshus. När man bygger ett Attefallshus i syftet att använda det som permanent boende eller fritidsboende kallas det enligt reglerna för Komplementbostadshus. Det betyder att man måste förhålla sig till speciella byggregler.

Utformning av bostaden – Om huset ska räknas som permanentboende krävs det enligt Boverket att det finns ”utrymmen för sömn och vila, matlagning, måltider, personhygien, daglig samvaro och förvaring.” Det ska gå att bo i helt enkelt.

I vanliga hus krävs det att dessa utrymmen för det mesta är åtskilda men eftersom ett Attefallshus är så små följer de andra regler. Dessa regler gäller för bostäder om högst 35 kvadratmeter (Attefallshuset får dock inte vara större än 30). Boverket skriver på deras hemsida ”Om du utformar en bostad som är högst 35 kvm får funktionerna för daglig samvaro samt sömn och vila överlappa varandra helt eller delvis, alltså använda samma utrymme.”

Boverket skriver också – ”Det finns inte något krav på avskiljbarhet i bostäder om högst 35 kvm, vilket betyder att alla funktioner utom hygienrummet får vara i samma rum och att det därför räcker med ett enda fönster i bostaden”.

Dessa regler gör det mycket enklare att utforma sitt hus efter sina egna behov. Man behöver fortfarande inkludera de ovannämnda utrymmena i huset men man kan alltså välja hur de olika utrymmena ska se ut. Om de ska vara uppdelade eller om man ska ha en mer öppen planlösning (badrummet måste fortfarande vara åtskilt).

Man kan till exempel välja bort sängen i huset och endast ha en bäddsoffa för att ”slå ihop” vardagsrummet med sovrummet, något som inte är tillåtet i vanliga hus. Man behöver inte heller ha någon utsedd plats för att äta utan man kan istället välja att endast ha ett skrivbord där man kan äta och jobba.

Om man ska bo permanent i Attefallshuset behöver man också tänka på att det ska finnas tillgång till tvättstuga och förråd om detta inte finns i bostaden. Det ska även vara utformat för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Om du vill läsa mer om de byggregler som finns kring Attefallshus kan du läsa mitt inlägg om detta.

Attefallshus som huvudbyggnad

Det går som sagt att bygga ett Attefallshus relativt enkelt utan att ansöka om bygglov om det redan finns en huvudbyggnad på tomten.

Om man däremot skulle vilja bygga ett helt ensamt Attefallshus på en obebyggd tomt gäller inte dessa regler. Jag har personligen gått i tankarna om att köpa en tomt för att sedan köpa ett nyckelfärdigt Attefallshus som kommer från fabrik och bo permanent i detta hus.

Detta skulle innebära att jag inte behöver ta ett lika stort lån på mitt boende vilket kommer ge mig lite mer frihet när det kommer till min ekonomi. Jag skulle också kunna välja att lägga lite extra på en tomt jag verkligen gillar, och bo i en miljö jag trivs i.

I teorin finns detta alternativ för den som vill.

Enligt Boverkets byggregler finns det inget minimumkrav på hur stort ett hus måste vara för att räknas som permanentboende. Men det kräver ju som sagt att man har alla de utrymmen som jag nämnde ovan, vilket betyder att huset realistiskt sätt inte kan vara allt för litet.

Om man köper ett nyckelfärdigt Attefallshus på 25-30 kvadratmeter vet man att huset uppnår de krav som finns för permanentboende. Om man bygger huset själv måste man själv följa byggreglerna.

Det man behöver tänka på om man väljer detta alternativ är att ”Attefallshuset” inte kommer räknas som ett Attefallshus på pappret eftersom det kommer vara huvudbyggnaden på tomten. Man kommer därför behöva ansöka om bygglov hos kommunen innan man bygger.

Man kommer också ha svårare att finansiera Attefallshuset med lån än om man bygger huset som komplementbostadshus. Eftersom när man bygger huset som komplementbostadshus kan man be om utökat bolån på sitt befintliga hus och på det sättet finansiera köpet av Attefallshuset. När man inte har en befintlig byggnad på tomten kan man inte be om utökat bolån, och eftersom Attefallshuset inte redan finns på plats utan måste byggas i fabrik kan man inte teckna ett nytt bolån då banken inte har någon så kallad ”säkerhet”.

I detta fall finns det tre olika tillvägagångsätt för att finansiera huset. 

1 – Utökat bolån: En närstående som redan har ett bolån utökar detta lån och på detta sätt får ut mer pengar som hen sedan kan använda för att finansiera köpet. Sedan kan du som flyttar in betala av denna summa enligt överenskommelse. Man får tänka på att amorteringskostnaderna kommer förändras för personen som utökar sitt bolån. Prata med din bank om hur detta skulle gå till.

2 – Byggnadskreditiv: Detta är det vanligaste sättet att finansiera nybyggen. Det är en form av kredit som fungerar lite annorlunda mot ett vanligt lån. Man betalar av huset i etapper eller ”lyft” allt eftersom huset byggs. De utgifter man har läggs på kredit. När huset sedan är helt byggt och värderat av en mäklare kan de kostnader som var lagt på kredit läggas om till ett vanligt bolån. 

Om du bygger ditt egna hus kan byggnadskreditiv vara ett alternativ men om du köper ett helt färdigbyggt hus kan detta vara krångligt. Prata med din bank om hur detta skulle gå till.

3 – Privatlån: Dessa är lån man kan ansöka om utan att behöva ha en så kallad säkerhet bakom. Säkerhet är något som banken kan ta i pant om låntagaren inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Huset är säkerhet för banken vid vid ett bolån. Dessa lån är ofta mycket smidigare att teckna än de andra alternativen och man kan som med byggnadskreditiv lägga om privatlånet till ett bolån när huset är på plats och värderat av en mäklare. 

Man kan ofta ta lån upp till 600 000 utan säkerhet bakom men bankerna gör alltid en personlig bedömning om hur stort lån man får ta och till vilken ränta lånet ges. Det finns jämförelsesidor som Advisa, Lendo och Zmarta där man hitta de absolut lägsta räntorna på privatlån.

Fler källor

Läs mer om bostadsutformning på Boverket – https://www.boverket.se

Dela gärna inlägget!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest
Dela på email
Email

Tack!

Mattias

Redaktör på LevaLitet.se

Du hittar fler relaterade inlägg längre ned efter annonserna!

Annons

Annons